woensdag 11 februari 2015

Balanceren tussen werk en privé


Wat is dat toch ontzettend moeilijk: een goede balans realiseren tussen je werk en je privéleven. Helemaal als je werk ook nog eens je 'hobby' is of als je single bent en er eigenlijk geen grens te trekken valt. Je werkt wanneer jij zin hebt en dat kan ook 's avonds zijn of in het weekend. Veel zzp'ers en freelancers hebben hier 'last' van. Misschien nog niet eens zelf maar wel hun vriendenkring, familie of gezin. De druk op de freelancer neemt toe. Werk is toch niet het enige in het leven?  Pas maar op, straks krijg je een burn-out! En dan zit iedereen met de gebakken peren.

Leren in het hier en nu




In  de golfsport is 'in balans zijn' heel belangrijk om goede slagen te kunnen maken. Door dit letterlijk te ervaren is het makkelijker een stap te zetten naar een betere balans tussen werk en privé. Zelf ben ik door schade en schande wijzer geworden. 'Had ik maar...' Maar zo denken is zinloos. Met een coachee die worstelt met dit probleem ga ik aan de 'slag'.
Zij heeft gekozen voor 'golf en coaching' omdat de formule van 'leren in het nu'' haar aansprak en ze bovendien 'twee vliegen in één klap kon slaan': en gecoacht worden en ook nog eens wat lichaamsbeweging op doen. Want: 'druk, druk, druk'. 

Op één been


We beginnen met de ooievaarshouding. Dit lijkt makkelijk maar probeer maar eens vijf minuten lang op één been te staan.Eerst links en vervolgens rechts. Geen houvast, niet praten. Niet makkelijk...Daarna pakt ze een golfclub die lekker in de hand ligt. Daarop het golfballetje en ga maar weer op één been staan. Met club en balletje, eerst  links en dan rechts. En tot slot, met beide benen op de grond en een club in de hand het balletje zo lang mogelijk in de lucht houden. Deze oefening vereist naast een goede balans ook concentratie en bal-beheer. Twee belangrijke punten die in andere blogs nog aan de orde zullen komen.

FC-Knudde


Wat voor nut heeft dit alles nu? Dat vroeg mijn coachee zich na een dikke drie kwartier oefenen af. We liepen naar de tee om af te slaan op de eerste hole (een par 3). Ze zat nog geheel in de flow van de oefeningen. De laatste keer dat ze op de tee had gestaan was het, zoals ze zelf formuleerde, 'FC-Knudde' geweest. En nu? Ze deed in alle rust een oefenslag. Dat zag er goed uit. Ze was klaar voor de eerste stap. Voeten, benen, knieën, rug, hoofd, schouders, ogen op de bal, gewicht op links, alles in balans. Een perfecte swing. De bal landde zonder enige moeite op de green!

Alle ballen in de lucht



Trots liep ze met me mee naar de vlag. Ondertussen evalueerden we het gebeuren. Als echt 'workaholic' (haar woorden) kostte het haar steeds meer energie om 'alle ballen in de lucht te houden' . Haar werk als manager vroeg steeds meer aandacht, privé deden haar zieke ouders een steeds groter beroep op haar en ze probeerde ook nog haar sociale leven in tact te houden. Dit ging, zo voelde ze, langzaam maar zeker de verkeerde kant op. Ze had altijd gedacht dat ze alles kon. Dat ze geen keuzes hoefde te maken, geen prioriteiten hoefde te stellen, kortom dat ze 'zowel fysiek als mentaal onfeilbaar' was. 

Meer tijd door minder tijd




Het inzicht dat ze door deze 'golfles' kreeg was dat 'in balans zijn' het makkelijker maakt je doelen te bereiken. Zij vertaalde dit zo: 'ik hoef mijn doelen niet bij te stellen maar wel de tijd die ik er aan besteed. Door in te zien dat ik fysiek en mentaal feilbaar ben wil ik minder tijd besteden aan alle doelen die ik belangrijk vind, zodat ik tijd over hou voor datgene wat nog belangrijker is: gezondheid en mentaal opladen door bijvoorbeeld weer eens een lekker boek te lezen of 'gewoon' een rondje te golfen.'


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten