maandag 28 september 2015

'Druk druk druk' is nergens voor nodig


"Wie op de vraag 'Hoe gaat het?' nog steeds de vergissing begaat met het D-woord te antwoorden laat zien de uitdagingen van de nieuwe tijd slecht begrepen te hebben", aldus psycholoog Tony Crabbe in een interview met NRCHandelsblad van 27/28 september. Volgens Crabbe dateert ons werkethos nog uit het industriële tijdperk toen alles om productie draaide. Aan het begin van je loopbaan helpt het nog wel om er flink tegenaan te gaan, maar een paar sporten hoger op de carrièreladder helpt dat niet meer. Daar werkt iedereen hard en red je het niet met nog meer uren, nog meer productie. "Op dit niveau gaat het om impact: de ontwikkeling van nieuwe ideeën, nieuwe producten, nieuwe diensten die de organisatie onderscheidt van de concurrentie. En daar is een andere houding voor nodig."


Playing the 'more' game



Druk, druk druk, is volgens Crabbe nergens voor nodig en ook nog eens slecht voor je gezondheid, je relaties, geluk en carrière. Crabbe noemt vier strategieën om het 'too much' de baas te kunnen:
- Beheersing. Zelf de teugels van je leven weer in handen nemen.
- Focus. Het belangrijkste doen en de rest negeren.
- Betrokkenheid. Je opnieuw met je werk en leven verbinden vanuit je intrinsieke waarden.
- Implementatie. Van denken naar doen.
Nieuw is dit allemaal niet maar elke generatie heeft z'n eigen 'meester' nodig die vanuit het 'nu' analyseert en strategieën aanreikt. Zelf heb ik veel aan Franklin Covey gehad en in de concrete toepassing aan de golfsport en niet te vergeten, aan mijn eigen hond als coach. 
In dit blog zoom ik in op de tweede strategie van Crabbe en hoe ik me bewust werd van het belang hiervan door te golfen. 


Playing the wrong game



Focussen is mogelijk door je te realiseren dat daarvoor in de eerste plaats concentratie nodig is. Zonder concentratie geen succesvol golfspelletje. Ik heb dat voor het eerst heel duidelijk aan den lijve ondervonden in Ierland. Even een golfvakantie tussendoor. Druk, druk, druk op het werk en daarna natuurlijk nog drukker, drukst, want projecten die echt af moesten. 'I was playing the wrong game' zoals Crabbe dat zo kernachtig en in dit geval heel toepasselijk verwoordt. Mijn focus lag op tijd. Snel, snel, snel en niet op het spel, de bal, de omgevingsfactoren. Presteren op de baan? Hoe hard ik ook werkte, mijn houding was verkeerd en ik verloor elke partij. 

In de tweede plaats is het vooraf 'lezen' van de baan ook een must te kunnen focussen en zo met plezier je holes te spelen. 'Maak een plan op hoofdlijnen', zei mijn Ierse pro, zodat je weet welke clubs je mee moet nemen in je tas en je al spelend daarover het hoofd niet meer hoeft te breken. Ik wilde snel, snel, snel en vond een planning 'in grote brokken' (Crabbe) onzin. Was ik gebaat bij het overslaan van deze stap? Nee, want nu legde ik op elke slak zout, zonder het einddoel in de gaten te houden. En uiteindelijk koste het me veel meer tijd.


Leeggezogen hersens



Wil je met plezier en zonder 'inspanning' succesvol golfen, ontwikkel dan een routine. Ook dit leerde ik van mijn Ierse pro. Begin met je insla-oefeningen. Doe deze in volgorde van belangrijkheid. Neem de tijd en laat je niet afleiden door omgevingsfactoren als een telefoon, iemand die dringend je aandacht vraagt of door tijdsdruk die je jezelf oplegt. Die routine is belangrijk om ontspannen en geconcentreerd aan je eerste hole te beginnen. Ook dit advies komt overeen met wat Crabbe het ontwikkelen van een ochtendroutine noemt. Voorkom dat je hersens al leeggezogen zijn voordat je aan de werkdag begint. En: 'Doe niet alles. Als je alles doet bereik je niets. Denk verder. Wat is de relevantie voor mijn persoon en/of voor de organisatie.' 

Vertaald naar het golfspel: door de baan van te voren goed te lezen weet je welke keuzes je moet maken. Welke hole is sowieso een 'lost hole' en hoe kan ik dat compenseren door op de - voor mij - goed bespeelbare holes de juiste dingen te doen. Welke clubs heb ik nodig om dat te bereiken. Wat betekent dit voor mijn ochtendroutine. Dus ook voor golf geldt: doe niet alles. Wees gericht op relevante beslissingen. 

'Not getting it all done'



Tot slot. Deze tijd vraagt om ideeën en ideeën ontwikkel je niet in een 'hurry'. Mijn beste ideeën ontstaan vaak als ik wandel met mijn hond, gewoon wat rondlopend, of al golfend. Een leeg hoofd stimuleert de hersens. Klinkt paradoxaal, maar ik denk dat we die ervaring allemaal wel herkennen. Gun jezelf dus lummeltijd, of in ieder geval tijd waarin niets moet maar alles mag. Zoals een vrije dag, vakantie zonder de druk van dit en dat moeten, thuis gewoon wat 'rondklooien', beetje opruimen, telefoon uit, computer uit of als dat teveel stress geeft met jezelf afspreken dat je slechts twee maal per dag je mail mag checken, facebooken, appen en daar dan ook een tijd aan verbinden.
Uiteindelijk gaat het anno nu niet langer om 'getting things done' maar om 'not getting it all done', aldus nog éénmaal Tony Crabbe.



Wil je zelf ook eens ervaren hoe het voelt te focussen? Meld je dan aan (info@en-route.eu) voor een intake-gesprek en eventueel een eerste rondje golf. Bij jou in de buurt of halverwege Den Haag en elders. Voor meer informatie www.en-route.eu
Met 'druk, druk, druk' kom je niet verder meer in je leven.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten